Friss topikok

  • A Román: kircsi lista, saját gyűjtés? (2015.09.21. 14:30) antitüntetőknek válasz
  • borisz: @kavicsq: na, így már legalább valós indokom is van arra, hogy miért toltam át estére :) kösz az ... (2014.02.22. 19:12) diéta 2014 - 14. nap
  • b0risz: @koljano1: természetesen a meló miatt kellett, magamtól még húztam volna :) (2014.02.18. 20:19) diéta 2014 - 11. nap
  • b0risz: most azt mondom, hogy nem akarok koffeint inni, ha ekkora para a ledzsalás róla. persze, buliban b... (2014.02.08. 09:16) diéta 2014 - 3. nap
  • b0risz: www.nosalty.hu/recept/spenot-pesto (fészbúkon dobta rám treszáné) én annyival megnehezítettem a do... (2014.02.06. 20:41) diéta 2014 - 2. nap

mi vagy te pünkösd?

2009.05.31. 16:38 b0risz

és azt valaki vágja, hogy a legegyházibb egyházi ünnep miért munkaszüneti nap? persze örülhet, akinek van állása, hogy nem kell melózni, mert a szabadnap mindig jó. de nem úgy van, hogy az állam, meg az egyház az két külön dolog?

a karácsony, meg a húsvét az frankón levált már az egyházról, jézus nélkül is megél, tulajdonképpen nekem eszembe sem jut sem olyankor, sem máskor :) a karácsony már régóta sokkal inkább a gazdaságot felpörgető évzáró családtalálkozó, a húsvét meg pláne civil, mindenhol a pajkos tavaszi gondolatok zajos kinyilatkoztatásaiként funkcionál.

szóval ha ez most itt konkrétan az egyház alapításának az ünnepe, miért irányul felé az állam megkülönböztetett figyelme?

 

APDÉT

tóta w is megemlékezett erről:

"Furcsa ünnep ez, nem internalizálta a lakosság, csak közibénk dobta az Antall-kormány, és azóta kerülgetjük: a többség nem igazán érti, miért nem kell ma dolgozni. Ebben egyébként egyedülálló."

tovább »

46 komment

Címkék: politik

A bejegyzés trackback címe:

https://zahar.blog.hu/api/trackback/id/tr315241109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krónikás · http://bonnikronikak.hu 2009.06.01. 00:27:16

Németországban egyetlen (okt. 3) állami ünnepnap van, a többi mind a keresztény egyházak munkaszüneti napja. Pedig elkülönül egymástól az állam és az egyház. A szünnap viszont már akkor is szünnap volt, amikor még nem különült el. Értsd: hagyomány alapján. (Egyébként is a keresztény ünnepek többsége a sámánizmusban gyökereznek. Hagyomány alapján)

Désiré 2009.06.01. 00:35:30

Azért, mert a rendszerváltás idején úgy gondolták, hogy itt egy keresztény hagyományokra, keresztény szellemiségre épülő államot akarnak létrehozni. És ezért fontosak voltak az egyházi ünnepek. Az egy más kéréds, hogy mi lett belőle... Szóval a poszt hangsúlya kicsit túllő a célon... Ettől függetlenül valóban nincs semmi ok arra, hogy pükösd hétfő munkaszünet legyen, csak a hagyomány... Pl Olaszországban se munkaszüneti nap!

fraki · http://vacskamati.blog.hu 2009.06.01. 01:55:51

Sztem az egyházellenesség egy téves irányzat. Az egyházon kívüliséggel (én is afféle volnék) meg kellene elégednie mindenkinek.

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 09:01:58

összességében nem vok egyház ellenes, csináljon mindenki magával azt amit akar, meg azt is tudom, hogy az egyházak sok társadalmi feladatot látnak el (igaz túlnyomórészt állami pénzből, ami megen csak olyan kettős-érzésű izé bennem), csak azt nem értem, hogy egy konkrét egyház alapításának ünnepe miért állami munkaszüneti nap. kérdezhetném, hogy miért nem ünnep akkor valamely muzulmán, vagy bár bármely más egyház megalakulásának dátuma*, de amit Désiré ír az első bekezdésében az viszont elég hátborzongató választ ad fel nem tett kérdésemre. O.o Krónikás persze, ezt mindenki vágja, hogy a keresztények a már meglévő tavasz, tél, stb szertartásaikat töltötték fel saját tartalmaikkal, ez nem is volt kérdés :) *= eleve zsírkonkrét történelmi dátum a húsvét utáni 50. nap, tudván, hogy a húsvét meg az első holdtölte utáni 40. nap. LOL milyen lenne már ha ilyen 'egzakt' dátumokkal folyna a történelem oktatás? -mikor volt a pákozdi csata kisfiam? -a pünkösd utáni harmadik teliholdat követő negyedik veszekedésre érkező kedden.

Ismeretlen_118370 2009.06.01. 10:40:58

Szerintem frankón rendben van, hogy munkaszüneti nap Pünküsd hétfő. Hogy miért? Mert egy több mint ezer éve a keresztény értékekre alapló országban élünk (kisebb megszakításokkal, pl. kommunizmus). S így teljesen természetes, hogy ezt elrendelték ünnepnek. b0risz, az iszlám országokban biztos van ennek az ünnepnek megfelelő ünnep, így az tuti, hogy munkaszüneti nap. Úgy ahogyan Izraelben is ünnep Shavuot (zsidó pünkösd), ami szintén munkaszüneti nap. Engem sokkal jobban zavar az, hogy sokan azt sem tudják miért nem kell dolgozni. Vagyis, azt, hogy mit ünneplünk Pünkösdkor: "Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó ünnep, neve a görög pentekosztész 'ötvenedik' szóból ered. Eredetileg a zsidó nép ünnepe, előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozást (ekkor kapta Mózes Istentől a törvényeket kőtáblákon) ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon Sabouthkor. A keresztény egyházi ünnep története a következő: Krisztus mennybemenetele után, az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra."

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 11:10:13

te én olvasom, amit mondasz, de nem értem mi köze ennek a nemkeresztényekhez, mint pl amilyen én is vagyok. "az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra." wtf? rég halott részeg zsidók hallucinációi miatt nem kell ma dolgozni - LOL

Ismeretlen_13599 2009.06.01. 12:29:47

Hát ami azt illeti, a pünkösdhöz is köthető egy csomó népszokás, és épp ugyanannyira vannak kihalófélben, mint a húsvéti locsolkodás. Falun ott van a májusfaállítás meg a pünkösdi király(nő), hogy csak kettőt említsek. Szerintem a városi ember számára a húsvét sem bír nagyobb jelentőséggel, egyházi szempontból pedig a kettő ünnep közel egyenértékű. Jobb lenne, ha mondvacsinált ürügyekből tartanánk inkább munkaszüneti napokat, mondván, hogy "csak legyen"? Magyarországon egyébként sincs sok munkaszüneti nap más országokhoz képest. Egyébként meg ebbe belekötni olyan, mintha abba kötnél bele, hogy európai, keresztény kultúrájú országban élünk. Jó, hogy az nem zavar, hogy miért január 1-én ünnepeljük az Újévet, csak mert a Gergely-naptárt is hagyomány használni.

Ismeretlen_13599 2009.06.01. 12:33:17

b0risz: Ezek a rég halott zsidók már akkor könyveket írtak, amikor mi még a sztyeppén lőttük hátba a besenyőket. Ha ezek a rég halott, hallucináló zsidók nem lettek volna, ma nem lenne tízparancsolat sem, csak azért kár belemennem ebbe, mert a tanulatlan keresztényeknél csak egy rosszabb van, a tanulatlan libsi.

Ismeretlen_64430 2009.06.01. 12:57:23

2001-ben Ország lakossága összesen: 10198315 Egyházhoz, felekezethez tartozik: 7610613 http://www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/05/tables/load2_1.html

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 13:25:26

én tanulatlan pogány vagyok. emiatt kereszteletlen, hitetlen kis senki nyilván. egyébként jól mondod, abszolút nem értem miért a tél közepén köszönt be az új év, miért nem március elsején mondjuk... "Jobb lenne, ha mondvacsinált ürügyekből tartanánk inkább munkaszüneti napokat(?)" izé, a "beléjük kúrt egy tüzes izé, oszt onnantól képesek lettek átadni jézus tanait"-dolog az mi a faszom, ha nem mondvacsinált? ne vicceljünk má'! az 'egyházhoz, felekezethez tartozik' meg olyan, hogy majdnem mindenkit megkeresztelnek, aztán ezek közel 100%-a később csak akkor megy templomba, ha esküvő, vagy keresztelő miatt muszáj mennie. nem tartom valószínűnek, hogy az ország lakosságának 70 százaléka buzgó templomjáró keresztény lenne. ezt persze nem tudom megbízható kérdezőbiztosi statisztikákra alapozni, de a saját környezetemből kiindulva így látom. (egyébként nem tűnik vmi rendkívül megbízhatónak ez a népszámlálási izé, írják itt ( http://www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/04/tabhun/tabl01/load01.html ) azt is, hogy ÖSSZESEN 314.060 + 16.081, azaz 330.141 valamilyen fajta (cigány, tót, sváb, stb.) nemzetiségi lakik magyarországon.) felénk (falusias jellegű nagyon kisváros) pl sosem volt semmilyen hagyománya a pünkösdnek, míg a húsvéti locsolás a legutóbbi évekig masszívan divatban volt. mondjuk ez egy evangélikus település, nem tom ez számít-e.

Désiré 2009.06.01. 13:25:53

Igen, bodzásfantának van igaza: A lakosság túlnyomó többsége olyan vallású (majd 7 és fél millió ember), akik számára ez a nap ünnepnap, amit méltóképp meg kell ünnepelni. Az megint egy más kérdés, hogy ebből 7 és félmillió emberből hányan is gondolják ezt komolyan...

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 13:30:10

"Az megint egy más kérdés, hogy ebből 7 és félmillió emberből hányan is gondolják ezt komolyan..." nem más, itt most pont ez a kérdés. csak az egyházuknak, vagy nekik is fontos? ha nekik gyakorlatilag egyáltalán nem, akkor meg mi a faszt ünneplünk? (illetve nem ünneplünk.) bodzásfantának meg nem lehet igaza, mert nem írt véleményt, csak belinkelt egy statisztikát.

Désiré 2009.06.01. 13:59:24

Sajnos tévedsz... Elmondom, hogy ez hogy működik: (nem azt, hogy jól vagy rosszul, hanem hogy hogyan) Volt egy népszámlálás, (igaz 8 éve, de az arányok jelentősen nem változhattak) ahol a lakosság háromnegyede olyan felekezethez tartozónak vallotta magát, ahol a pünkösd fontos vallási ünnepnek számít. Talán nem kell nagyon magyarázni, hogy ilyen arányok mellett az államnak kötelessége biztosítani a megfelelő ünneplés lehetőségeit. Azért írtam, hogy az más kérdés, hogy hányan gondolják komolyan, mert az nem mérhető... De hogy értsed: Akárkinek tetszik, akárkinek nem, az SZDSZ már több választási ciklus óta mindig épp 5% csúszott be a parlamentbe, holott mindenki majdnem bizonyos abban, hogy feleekkora támogatottsága sincs, mégis ott ülnek, mert a választások így sikerültek, máshogy nem tudjuk mérni a dolgot...

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 14:29:37

miben tévedek?

Ismeretlen_13599 2009.06.01. 14:39:31

Akkoriban a tüzes meg villámos effektekkel lehetett eladni a sztorikat, ma meg CGI-vel pumpolják a filmeket. Ugyanaz 2000 év különbséggel. Egyébként nem azt ünnepeljük, hogy tüzes izé, hanem innentől számítjuk a keresztény egyház megalapítását, ami azért nem kicsi dolog, a mondvacsinált kategóriába meg aztán végképp nem esik bele. Aki pedig, legyen liberális, katolikus, evangélikus, "pogány", agnosztikus, tökmindegy, nem ismeri el ennek az eseménynek a jelentőségét, az valamit nagyon nem ért a világból. Mellesleg a tízparancsolat sztorija is tele van effektekkel, meg Noéé is, meg Szodomáé és Gomorráé is, egy közös mégis van bennük, tanítanak valamire. Most abba belekötni, hogy 2-4000 évvel ezelőtt az embereket ilyesmivel ámulatba lehetett ejteni, az több mint felszínes. Tótawé is azt hiszi, hogy az teszi az embert vallásossá, hogy beveszi a sztorikat a tüzes meg villámló izékről.

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 15:19:40

mert ha nem az teszi akkor mi? ha nem az a fontos, akkor miért kizárólag az olyasmit ünnepli(te)k, ami látványos, és waú, és háá? egyébként sem vágom, hogy jönnek ide a filmek, tudtommal egyik hatására sem mészároltak le eddig millió szám másként gondolkodni merő 'eretnekeket', meg nem indított még egyik halivúdi producer sem háborút a piaci ellenfél producer rajongói ellen... az egyház, legalábbis a katolikus egyház, aminek ma is a megalakulását ünneplitek eddig elégé mínuszos az emberiséggel szembeni hatásait nézve. majd' ezer évig ők voltak a gátjai a fejlődésnek, a tudománynak, totális elnyomók voltak nagyjából a második világháborúig. de azóta is tényleg nagyszerűek, gyerekeket molesztálnak a papjaik, az a fasz, hüje pápa meg képes azt mondani afrikában, hogy ne használjanak óvszert, ááááá. szóval ezt az fasza, gyönyörű egyházat 'kötelezően' össznépileg ünnepelni, hm, kicsit gáz, na. nekem amúgy is fura a mai magyarban a kereszténység hangsúlyozása, nagyjából úgy látom mára csak annyit jelent: nem zsidó.

Ismeretlen_60194 2009.06.01. 15:53:58

Az egyház megalapítása, ami aztán később (akármilyen hatással is) az európai vallási élet legfontosabb tényezője lett, történelmi, társadalmi szempontból jelentős dolog. A keresztény egyháznak valóban rengeteg hibája, szemére vethető dolga van, mégis "neki", és az elődeinek, illetve az általuk hordozott értékrendszernek köszönhetően tudjuk most azt mondani hogy "nyugati civilizáció", meg hogy "tudomány". Nézd meg a vallásos keletet (ne a mai japánokat, hanem a vallásosat). Ennyi erővel egyik egyházét se ünnepeljük (mint ahogy nem is teszik - mindegyhányan). Ráadásul azzal, hogy anno István azt mondta "felvesszük ezt a szeretetvallást, aki nem akarja, azt meg felnégyeljük" (by Belga), a szokások beépültek, és valamilyen mértékben megmaradtak - ezek hagyományok. Az iszlámnak ilyen hagyományai nem igazán vannak Magyarországon (még).

Ismeretlen_13599 2009.06.01. 16:07:13

Én spec a Bibliában nem olvastam Jeruzsálem lerohanására vonatkozó parancsolatot, sem a tudomány és a fejlődés elfojtására irányuló törekvéseket. Kevered az egyházat a vallással, ami meglehetősen demagóg, hogynemondjam, tótawés dolog, emellett pedig lerágott csont.

Désiré 2009.06.01. 16:19:41

Az egész nézőpont kérdése. Tulajdonképpen a középkorban kik is voltak szinte kizárólag írástudók? Kik is alapították az egyetemeket? Kik is tanítottak? Hmmm... pont azok, akik szerinted gátolták a tudomány fejlődését... Egyébként az a helyzet, hogy csak az a dolog nyitja, hogy TE mit gondolsz, mit akarsz gondolni az egyházról. És még valami, amit nagyon kevesen ismernek fel, mind a két oldalon: katolikus egyház nem egyenlő kereszténység Az egyház és Európa történelme tele van tévutakkal, mellékvágányokkal. Inkvizíció, keresztes hadjáratok, ilyenek. De ha már itt tartunk: akkor a nagy felvilágosodás csúcsaként a francia forradalom óriási tettei többnyire abból álltak, hogy kivégezték azokat, akik nem úgy gondolkodtak, mint a forradalmárok... Ez Európa, ez az emberiség. És nem jó vagy rossz! De az egyház és Isten nevében elkövetett bűntettek nem változtatják meg a tanítást. Nem Isten vezérelte az inkvizítorokat, Cortezt, az igazából pénzért és hatalomért gyilkoló kereszteseket. Mindig voltak és vannak olyan emberek, akik a hatalmat a saját javukra használják fel. Ma is. Csak ma nem keresztények. Mostanában inkább a szabadság és az egyenlőség nevében tesznek hasonlókat. Tulajdonképpen az USA mért is bombázta le a fél Közel-Keletet? Izrael és Pakisztán mért is gyilkolja egymást? Az egyház vezetősége egy dolog, és egy másik dolog Jézus tanítása, a Biblia. Amely tanítása alapján, ha hiszed, ha nem, nagyon sok ember élt és él boldogan, békében. Egyébként Te hány gyerekeket molesztáló pappal találkoztál? És ha találkoztál eggyel? Képzeld én meg találkoztam már kapzsi, az anyját is eladni hajlandó zsidóval, és találkoztam már roma bűnözővel. De ettől még nem mondom és nem is hiszem azt, hogy a cigányok bűnözőnek születtek, vagy hogy minden zsidó kapzsi és gonosz. Egyébként én ismerek elég sok papot. Ők is csak egyszerű emberek, vannak hibáik, bűneik, némelyik beképzelt. Némelyik azért él, hogy másokon segít. De egyikre sem mondhatnám, hogy gonosz, velejéig romlott ember (persze ettől még lehet ilyen).

kavicsq 2009.06.01. 17:47:42

borisz, az valóban kicsit túlzás, hogy a kereszténység mit művelt az ezer évben. Mondjuk szívesebben élet keresztény országban, mint mondjuk egy iszlám államban. Ők azt csinálták a vallásukkal, a keresztények ezt, ami itt van európában..Inkább ezt választom, szerintem egész korrekt :) A pedofil papokat hangsúlyozni meg kifejezetten rossz duma...Ez ugyanaz, mint kokszos focista alapján azt mondani, hogy a foci a kokszosok sportja....(pl.)

Ismeretlen_118370 2009.06.01. 17:54:42

b0risz, Néhány dolog: 1. ha zavar, hogy ma nem kell dolgoznod, akkor menj be és dolgozz! 2. A fogalom zavaraid tedd helyre, úgymint a vallás és az egyház vonatkozásában; 3. Ha megnézed a magyarok bevonulását, hát bizony ők sem egy üres területre jöttek, s bizony kiírtottunk jónéhány embert mi is, csakhogy honfoglalósdi játszunk; 4. (talán ez a legfontosabb) Fogadd el Önmagad, mert akkor másokat is könnyebb elfogadnod. Illetve fogadd el azt, hogy te is ember vagy, gyarló vagy, tele hibákkal és ha hatalom lenne a kezedben, akkor bizony téged is sok galárdságra lehetne rábírni, s még csak Isten nevét ki sem kellene ejteni! "meg nem indított még egyik halivúdi producer sem háborút a piaci ellenfél producer rajongói ellen..." Háát...azért ha a marketingeseket megkérdeznéd, akkor szerintem tudnának érdekes dolgokat mondani. Fikázni könnyű, elfogadni nehéz!

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 18:32:30

lebowski: 1. munkanélküli vok, nem érint ez a ma nem kell bemenni dolog, de lécci olvass, mielőtt fasságokat írsz , én magam írtam e posztban, hogy : "örülhet, akinek van állása, hogy nem kell melózni, mert a szabadnap mindig jó" 2. NEM keverem a vallást az egyházzal, de mivel ez a kibszott pünkösd az EGYHÁZ ünnepe (a vallásnak ugye se ünnepe, se szokásai sincsenek, csak isten van meg én) ezért mertem szólni az egyházról mindvégig, mert arról van szó. 3. nem is állami ünnep a honfoglalásra emlékezés 4. ??? jó. ezzel nincs gond, ismerem magam, egyre jobban, és ehhez nem kellett a kibaszott anyaszentegyház. nem, az amerikai producerek biztosan nem égettek meg tudósokat, komplett falvakat filmjük nevében. a "Fikázni könnyű, elfogadni nehéz!" dologra meg csak annyit: egy ártatlan kérdésem volt van e posztban: miért állami ünnep az egyház megalapítása, amikor az egyházi ünnep kellene legyen. kavics, ok, demagóg voltam. azt hittem ez jó fegyver lesz az értetlenekkel szemben, de tévedtem. Désiré: lásd fentebb is, sok-sok éve tudom, hogy a vallás nem egyenlő egyház, de t.képp bő 1000 évig nem volt európában más, csak a katolikus egyház, ami ha egy szó is igaz a bibliából, akkor nem lehet más csak az ördög műve, és ma ezt ünnepeljük, hurrá. az kérded: "Tulajdonképpen a középkorban kik is voltak szinte kizárólag írástudók? Kik is alapították az egyetemeket? Kik is tanítottak?" én meg azt, hogy lehet, hogy az írástudók zöme (kódexmásoló szerzetesek) nem tudtak olvasni, csak írni? (le tudták rajzolni a betűket) mit is tanítottak azokon az egyetemeken? volt-e esélye a másképp gondolkodóknak? elintéztek-e minden kétkedő kérdést azzal, hogy mert így mondta az úr, vagy hogy ez van a szent könyvben. ajánlom figyelmedbe annak megfigyelését, hogy mennyit fejlődtek a tudományok a római birodalom bukásától az egyházak liberalizációjáig (reformáció) tartó ezer évben és milyen tempóban indultak meg az azóta eltelt szűk ötszázban. nyilván nem csak ezen múlt, de ezen nagyban jah ezt még régebbi komment volt, de nem tudom nem észrevenni a fundamentalista keresztények liberalizmus gyűlöletét, nyilván szigorúan a felebaráti szeretet jegyében. a mai napig az egyik legkirekesztőbb egyház a katolikus, amit mi sem példáz jobban, mint amit Feevo írt fentebb: "tanulatlan keresztényeknél csak egy rosszabb van, a tanulatlan libsi." szóval miért lehet gyűlölni felebarátilag még a mai napig is köreitekben azokat akik másképp mernek gondolkodni, mint ahogy a logika és nagy, szent könyve azt megengedi? hm? miért káros az, hogy egy nyilvánvalóan mesék sorozatából íródott könyvre épülő hamis és hazug szervezetet nem szeretnék örömmel tapsikolva megtűrni a nyakamon? egyébként meg mi a faszom az a keresztény értékrend? a tízparancsolat? mer' az még csak nem is ugyanúgy szól minden keresztyén egyházban ( http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADzparancsolat ) a hatalom gyakorlása az ostoba tanulatlan tömegek felett? az eredendő bűn (az is mi?) fogalmára épített lelki zsarolás életben tartása? vagy mi? mert a szeretet az úgy tűnik sosem volt keresztény erény - lásd az egyház viszonyulását mindenkihez, vagy a feevo-féle lenéző "libsizést" uff, részemről befejeztem, úgyis csak elbeszélünk egymás mellett... nem fogok semelyik egyháznak sem tapsikolni örömömben, tudván, hogy mindegyik csak pénzt és hatalmat akar. a lelki békéje meg mindenkinek a magánügye kellene legyen, az istennel, ha hiszel benne (bennük) te magadnak kell közvetlen kapcsolatban állnod. ehhez meg nem kell államilag elismert ünnep a legkibaszott nagyobb maffiának...

kavicsq 2009.06.01. 18:51:49

De akkor a kérdésedre is válaszolok: Azért, mert ha nem is annyi ember gyakorolja a vallását, mint ahányan szimpatizálnak az egyházzal, attól ez a szám még talán mindig az egyik legnagyobb Magyarországon, amit valamilyen "szervezet" tudhat magáénak. Ki merne egy ekkora létszámot megbolygatni? Melyik politikai erő merne, főleg mostanában, amikor a várható kormánypárt a legnagyobb támogatója az egyháznak, ilyen tömeget veszteni, vagy csak ujjat húzni vele? Marad így, mert a népnek ez kell. Nekem semmi bajom vele és nem csak a nemdolgozás miatt. Igazából az van, hogy nem vagyok hívő, nem járok templomba, de aki csinálja, hát tegye...Talán tótavé is gondolkozhatna így, ha már libsi...Szerintem ő maga ezért bicskanyitogató...Méghogy liberális :) Ugyanmááá

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 19:04:02

ok értem, hogy így marad, de hogy minek lett így 93-ban azt ember már sztem meg nem tudja... totawé egyébként inkább konzervatív, csak a saját közönsége egyszerűen nem érti, hogy valaki képes az ő köreikből kritikát gyakorolni saját magukra. és épp ezért szimpatikus :) de amit látom te sem értesz se nálam, se nála: nem lenne baj, ha így van, de mivel nagyjából senki nem tudja, miért van így az ember felteszi a kérdést, hogy mégis miért. aztán vagy leoltják a vallásra rábuzultak, mint engem, vagy kitalál vmi alternatívát, mint tótaweé, aztán oltják le a vallásra rábuzultak. tényleg egy ártatlen kérdés volt részemről, aztán már felszólítottak, hogy gondolkozzam el az életemről frankón az a már többször mesélt kis történetke jut erről az eszembe, amikor elmentem a helyi katolikus paphoz, mert egy drámaíró pályázatra jézus, még sztársága előtt a sivatagban töltött negyven napját szerettem volna feldolgozni, ahol ugye háromszor megpróbálja megkísérteni az ördög. erre a pap válasza az volt a áporodott levegőjű, fullasztóan nyomasztó dolgozószobájában, hogy inkább vegyem ki a fülemből a függőket és kezemben a bibliával térdepelve imádkozzak az úrhoz. kibaszott egy progresszív tanács volt baszod...

Ismeretlen_50179 2009.06.01. 19:08:53

b0risz, örömmel látom, hogy jó kis párbeszéd alakult ki a posztoddal kapcsolatban. Hogy mennyire beszélünk el egymás mellett az úgy sem fog kiderülni. A kérdésfelvetésed jogos az ünneppel kapcsolatban, de ha az állam így akarja ahogy, akkor most ez van. Ki tudja, lehet, hogy 2010-ben már nem lesz ünnep?! Majd az Állam eldönti. S ha már te is pontot tettél a mondat végére, akkor én is így teszek egy mondattal, ami Déri János alapján van: A vallást és az szerelmet azok élvezik, akik csinálják!

Ismeretlen_64430 2009.06.01. 19:21:58

még egy Egyházhoz, felekezethez tartozik: 7610613 Egyházhoz, felekezethez nem tartozik: 1483369 Nem kíván válaszolni: 1034767

Ismeretlen_64430 2009.06.01. 19:23:42

ja és arról hogy hány nemzetiség lakik itt. magyar az aki magyarnak vallja magát!

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 19:44:49

igen, erről beszélek, ennyire megbízható az önbevallásos statisztika. ha nem bemondásra néznék a "felekezethez tartozik"-ot, hanem mittomén pl az egyes egyházak templomaiban, imaházaiban lévő férőhelyeket adnánk csak össze, akkor nyilvánvalóan a töredéke jönne ki a fenti statoknak, az nyilván közelebb is állna a valósághoz.

Ismeretlen_67794 2009.06.01. 20:18:05

Én azon röhögök, vagy inkább siralmas, hogy éppen a magukat liberálisnak tartó köcsögök mutatnak zéró toleranciát a legkülönfélébb ügyekben, itt pl lásd keresztény ünnep. Habár támogatnék egy olyan megoldást, hogy igenis lehessen dolgozni annak aki akar. Franciaországban van egy olyan, hogy solidarity nap, tehát kiválaszt egy ünnepnapot a munkavállaló, és azon a napon dolgozik, vagy köteles szabadságot kivenni. Ezt annyiban módosítanám hogy nem lenne kötelező csak opcionális. A cikkíró, meg a vele egyetértők -ha van munkájuk- boldogan dolgozhatnának vagy áldozhatnának szabadnapjaikból egyet Pünkösdre, és problem solved meg a gazdaság is jól jár.

Ismeretlen_67794 2009.06.01. 20:23:08

A köcsögölésért elnézést kérek. Ronda dolog volt. A cikk írója minden valószínűség szerint nem köcsög.

Krónikás · http://bonnikronikak.hu 2009.06.01. 20:38:41

Végülis az a bajod, hogy miután a karácsony, újév, aug.20 (szent istván ünnepe, aki ugye szintén a kereszténység miatt szent) és húsvét az elmúlt 100 év jóléti társadalmában pénzszóró ünneppé vált, nem tudsz mit kezdeni a rendszerváltás elött a Te életedben nem ünnepként kezelt pünkösddel. Btw, a részeg zsidókhoz meg annyi a közöd, hogy pont erről szól húsvét meg karácsony is. Node visszatérve: tedd fel a kérdést 20 év múlva, amikor mindenki megtalálja rá a maga pénzkidobó szokását, mint Szent Bálint napjára a giccses szívecskéket (hoppá, még egy keresztény ünnep), és akkor Te is megtalálod az értelmét a hétfői otthonmaradásban. Az, hogy előtte rohadt sok pénzt dobj ki tök fölöslegesen az ablakon. :) Ja és összehasonlító tanulmány: Németországban ott, ahol én vagyok, pontosan eggyel több ünnepnap van egy évben (Máriának vagy Krisztusnak a mennybemenetele, a cikkíró számára ugyebár érdektelen :)), mint Magyarországon. Ezt meg onnan tudom, mert megszámoltam.

kavicsq 2009.06.01. 20:56:34

Nem tudom a valóságot, de ezt nem hiszem, hogy nehéz lenne kideríteni. Nem volt régen, hogy az aki beadta a törvényjavaslatot az meg is indokolta két sorban legalább a javaslat célját. De több mint valószínű azért, mert az egyház számára jelentős ünnep és ugye a kommünben kimondottan üldözött dolog volt az ilyen, így ezzel is jelezték keményen, hogy annak az időnek biza vége. Nem hiszem, hogy kevés ettől értelmetlenebb dolog van hazánkban, de ezeken az egyházi dolgokon olyan jó csámcsogni..Valamiért az embereknek jó érzés az, ha faszságnak nevezhetnek olyan dolgot, amit ők nem csinálnak, de amúgy sok mindenki más igen. (divatos ruha, trendi zene, forma 1, stb) Ezáltal is kilógnak a nagy átlagból, hiszen hangoztatják a megszokás ellenességüket...Nekem ez tótavé...Nem gondolkodik, hanem fikázni szokott olyan dolgokat, ami addig nem baj, amíg valaki nem fikázza. Mintha konfliktust keresne. Pl. a vallás ellen tiltakozni manapság úgy, mintha kötelező lenne a hittan...béna

Ismeretlen_41918 2009.06.01. 21:33:56

"Én azon röhögök, vagy inkább siralmas, hogy éppen a magukat liberálisnak tartó köcsögök mutatnak zéró toleranciát a legkülönfélébb ügyekben, itt pl lásd keresztény ünnep." nem vágom ki, hol találkozott ebben a posztban (nem cikk, hanem blogbejegyzés) az én szövegeimben a zéró toleranciával, csodálkoznék, ha az elmúlt 5 évben került volna ide fel olyan írás, ami közelébe érhetne pl. az egyházimádók/konzik mindenbe beleszólni akarásásval. faszom a mikola-félék picsájába. általában ki vagyok halva azoktól akik a világot kétbitesnek (fekete-fehérnek) gondolják. egyszerűen csak furának tartom ezt az ünnepet, főleg úgy, hogy amikor mittomén május 1. csütörtökre jön ki a következő szombaton ledolgoztatják a szabaddá váló pénteket, de egy ilyen KIZÁRÓLAG egyházi alkalom meg szimplán szabadnap. a karácsony, meg a húsvét tökéletesen megél a középkorban rárakódott keresztény máza nélkül is (téli napéjegyenlőség / szeretet / család ill. tavasz / termékenység-ünnep), ez a valami azonban egyáltalán nem világi esemény. olyan nekem, mintha a bérmálkozás, vagy mittomén mi lenne szünnap. kilencvenhetedszer is elismétlem nem baj, hogy van a népeknek van ingyen egy kora nyári hosszú hétvégéje, egy pillantra sem volt az, csak számomra különösen fura, hogy pont egy ilyen megfoghatatlan vmi az. (a valentin-nap, meg menjen az anyjába, ritka nagy fasság) egyébként ti vmi katolikus/pünkösdista/überortodox térítők vagytok? kavó te meg ne basszá' má' fő, tudod, hogy részemről szó sincs arról amiről a második bekezdésben írsz. de lehet, hogy nem véletlen, hogy nem csak én írtam erről, hanem a nálam sokkal jobban utált és profibb worluk is. elmondom nálam hogy megy ez: agyalgatok dolgokon és ha nem értem mi a fasz ez az egész amin agyalok, akkor megkérdem. minden egyházat rühelltem világ életemben, de pl egy kurva rossz szót nem szóltam öcsémnek se amikor megkeresztelkedett, gondolom, mert zéró toleranciát hirdető liberális köcsög vagyok, mint ahogy a példásan keresztény, nyíltan emberszerető holdfiu is volt bátor megjegyezni.

fiatal 2009.06.01. 22:36:00

ne haragudjatok, nem olvastam végig a kommenteket, mert nem akarom magam felhúzni rajta. csak egy valamit nem értek. lehet, hogy én vagyok túl fiatal (vagy lusta:), de mióta ekkora baj, hogy egy nap nem kell dolgozni? bármi oka is van.

Ismeretlen_67794 2009.06.01. 22:58:47

Nem liberális köcsög vagy, az én vagyok, te magadat liberálisnak tartó köcsög vagy..:) Nem vagyok hittérítő, de nem szeretem ha bárkinek meggyőződését, egyházát, hagyományait, vallását, bőrszínét, szexuális hovatartozását fikázzák, nekem ez nem fér meg a tiszta liberalizmussal, ami az elfogadásról szólna, de lehet hogy én tévedek. Sztem ugyanolyan faszság a pápától, hogy pl. kiirtadónak tartja a homoszexualitást, mint az hogy vannak akik kiirtandónak tartják az egyházi hagyományokat. Pl. Pünkösd hétfő. Na vili?

Ismeretlen_13599 2009.06.01. 23:49:54

No, az a helyzet, nem akarom tovább görgetni ezt a vitát, csak visszatérek az alapkérdéshez, mert én is belátom, hogy elragadtattam magam ahhoz képest. Egyébiránt nem megkeresztelkedett agnosztikus vagyok, és sem a liberálisokkal, sem a keresztényekkel nincs sok bajom (a fentebb említett dolgok, mint a pápa faszságai vagy a kirekesztő liberális magatartás például közéjük tartozik), csak a tanulatlan keresztényekkel és a tanulatlan liberálisokkal, de nem is állok fölöttük, hogy ítélkezzek. A pap, akinél te jártál, minden bizonnyal nem a legműveltebb pap volt a világon, ellenpéldaként meg ott van worluk, aki félinformációból hajlamos elég messzemenő következtetéseket levonni. No de, téma van. A helyzet az, hogy valószínűleg elég nagy közfelháborodás lenne (lett volna) abból, ha államéknál tetszőlegesen választnák meg azt, hogy mely keresztény ünnepekből csináljanak munkaszüneti napot. Félmegoldások nem működnek, vagy mindent, vagy semmit. Vagypedig át kéne keresztelni az ünnepeket Pénzértlocsolás-, Szerelem- és Vásárlásünnepre, és akkor politikailag überkorrektek voltunk. Csak azt bírom elismételni, hogy sokan még ma is tudnak kötni világi eseményeket pünkösd ünnepnapjához, nem csak Bivalybasznád-Külsőn él a májusfaállítás szokása. Arról vitatkozni pedig, hogy az egyház megérdemli-e, hogy ünnepeljük a megalapítását, pontosan ugyanolyan parttalan vita, mint a "mit adtak nekünk a rómaiak?" Lehet jönni átgondolt érvrendszerrel, hogy visszafogták a fejlődést meg buzipapok (egyébként az igazadat e téren nem is vitatom el, b0risz), de a vallás, mint olyan, alapvetően pozitív dolog, különösen a keresztény (és most Jézus tanaira gondolok elsősorban), és ezt tagadhatatlanul a katolikus egyház terjesztette el. Hosszasan lehetne vitatkozni ennek az előnyein és hátrányain, mert nyilván mindkettőből szép számmal akad, de a tény tény marad, a kereszténységnek köszönhetően mutat ma egységes képet Európa kultúrája és értékrendje, még az alkotmányokat is vissza lehet rájuk vezetni, pedig az bezony a francia forradalom által kiötölt, liberálisnak mondható eszme. Itt most sorolhatnék tök jó példákat, de tényleg nem megyek bele, mert akkor záporozni kezdenek az ellenpéldák, és kétezer év történelmét nem itt kéne átrágni, főleg nem nekem.

Désiré 2009.06.02. 01:37:42

És azzal mért nincs bajod, hogy május elseje ünnepnap? Csak mert ugye, bármennyire is szépítjük, az egy kommunista (eredetű) ünnep. Most ha egymásmellé állítjuk a kereszténységet, meg a kommunizmus, melyiknek köszönhető több jó/rossz... Szóval szerintem csak ezért lóg ki a lóláb, május egy az sérthetetlen (persze Tótá-nak még az sem...), a keresztény ünnepnek viszont nincs létjogosultsága...

Ismeretlen_41918 2009.06.02. 10:05:23

fasz ki van már veletek, érthetetlen banda. huszadszor is leírom ugyanazt, és még mindig másról beszéltek... süketeknek magyarázok folyamatosan. pfffff. "Nem vagyok hittérítő, de nem szeretem ha bárkinek meggyőződését, egyházát, hagyományait, vallását, bőrszínét, szexuális hovatartozását fikázzák" az nem bántás baszod, ha nem értek valamit és megkérdem. tudom vannak közösségek ahol a kérdezés bűn, de ez itt nem az. pont én kaptam meg tőletek, hogy "tanulatlan libsi", meg "liberális köcsög". ki fikázza hát a más gondolatait basszájba?!?! értsétek már meg bassza meg, hogy nem akarom bántani a pünkösdötöket ("annak akik kiirtandónak tartják az egyházi hagyományokat. Pl. Pünkösd hétfő. Na vili?") nyugodtan lehet élvezkedni a saját közösségetek belül, csak azt nem vágom miért van ez kiterjesztve mindenkire, főleg úgy, hogy nem is tudjuk mit jelent. én sem erőltettem senkire, hoyg szívjon, vagy, hogy tessenek neki a néger lányok, na, vili? milyen félmegoldások?! azt ne mond nekem, hogy összesen három ünnepe van az egyháznak. így is kihagytak egy csomót. nyilván azokat tették állami ünnepé, amilyenek olyan mély társadalmi beágyazódásuk volt, hogy még a full materialista kommünt is vidáman túlélték, meg valamiért berakták még ezt az izést is, és ez a kérdés végig, hogy MIÉRT fiatal, te meg ne legyél ekkora hüje hatszor írtam le, (igen, a posztban is) hogy nem probléma, hogy nem kell dolgozni, csak a miértet nem értem. május kibaszott elseje például azért kiváló állami ünnep oktondi barátom, (eleve amerikából ered, jahh a híresen kommunista amerikából baszod), mert a munkát ünnepeljük vele, ami MINDENKIT érint, mert dolgozni MINDENKI dolgozik, vagy dolgozott, vagy fog dolgozni. érted már? (másfelől meg, de zt tényleg csak zárójelben a jézus-féle őskeresztényeknél nagyobb kommunista senki nem volt, kommunában éltek, mindent megosztottak. nekem egy evangélikus lelkész még azt is mesélte tizensok éve, hogy jézus nem is akart egyházat, ő azt szerette volna, ha isten meg a hívő közé nem áll senki. ezért is külön tapsvihart érdemlő a saját meztelen tested látványát is paráznaságnak tekintő maffia ünneplése)

kavicsq 2009.06.02. 12:05:48

Hééé, tótavére írtam aztat ott. Ott van ni!

Ismeretlen_41918 2009.06.02. 12:23:46

jahh. okés. illetve annyit zárójelben tótawé védelmére, hogy ő nagyon ki van azon akadva, hogy itt magyarban a konzervatív pártok valamiért kötelezően nyomják a keresztényeket is, ő meg kurvára nem vallásos, és nem érti miért nem talál egy olyan jobbos erőt, ami nem erőlteti mindenáron a 'mesék világát'.

Duncan 2009.06.02. 13:18:29

Egy ilyen téma esetébn mindig nagyon szívesen beugatok én is, és a beleolvasgatás alapján egyet is értenék veled Roba, dehát túl sok már a szó. Kezd olyan lenni ez, mint egy index fórum, ahol a cím alapján kommentelnél ugyan, de a hozzászólások száma alapján már nemigen.

Duncan 2009.06.04. 11:18:36

Magyar Katolikus Egyház Adója 1 százalékát felajánlotta: 502 332 fő Református: 164 363 fő Evangélikus: 46 766 fő

kavicsq 2009.06.04. 12:31:34

Én már évek óta a baptistáknak adom...Elég keményen tolják a szeretetszolgálatukkal. Mivel csak egyháznak adható, így inkább őket választom, pedig szerintem még sosem láttam élő baptistát :)

Ismeretlen_41918 2009.06.04. 12:43:13

nyilván az adó 1% torzít, mert a sok nyugger közel sok a templomba járó is, cserébe ők nem adnak 1%-ot viszont még ha mind a három millió is katolikus, a szabadnap nekik nem számít sokat :)

Ismeretlen_41918 2009.06.12. 15:04:59

http://szekularisfigyelo.blog.hu - most találtam érdekes kis blog
süti beállítások módosítása