Friss topikok

  • A Román: kircsi lista, saját gyűjtés? (2015.09.21. 14:30) antitüntetőknek válasz
  • borisz: @kavicsq: na, így már legalább valós indokom is van arra, hogy miért toltam át estére :) kösz az ... (2014.02.22. 19:12) diéta 2014 - 14. nap
  • b0risz: @koljano1: természetesen a meló miatt kellett, magamtól még húztam volna :) (2014.02.18. 20:19) diéta 2014 - 11. nap
  • b0risz: most azt mondom, hogy nem akarok koffeint inni, ha ekkora para a ledzsalás róla. persze, buliban b... (2014.02.08. 09:16) diéta 2014 - 3. nap
  • b0risz: www.nosalty.hu/recept/spenot-pesto (fészbúkon dobta rám treszáné) én annyival megnehezítettem a do... (2014.02.06. 20:41) diéta 2014 - 2. nap

napi idézet 144. -pálinka

2010.01.19. 08:08 b0risz

"A kulturált pálinkafogyasztás legfőbb szabálya: a pálinkát szobahőmérsékleten, 18-20 Celsius-fokon optimális fogyasztani. Amikor a pálinkát lehűtik, vagy a poharat a mélyhűtőből veszik elő, mérhetetlen kárt okoznak a pálinkának és a fogyasztónak. Ilyenkor ugyanis az ital elveszíti azt az élvezeti értékét, amiért fogyasztjuk: az illatát, a gyümölcsösségét. Fogyasztásánál a második alapszabály: megfelelő formájú pohárba kell tölteni. Akármiből nem lehet inni! Az a jó pohár, amelyik alul kellően öblös, majd felül összeszűkül. Azért kell ilyennek lennie, mert az öblös részben, a nagy felületű párlat elpárolgó illatanyagait összeszűkítve az orr irányába vezeti. Húsz centiméter távolságból lassan emeljük a poharat az orrunk irányába, lágyan, lassan megforgatva az italt, és csodában lesz részünk. A borral ellentétben, a pohárban nem kell körkörösen mozgatni a pálinkát. Elég kicsit megdönteni a poharat és „hintáztatni” benne a párlatot, így is elérhetô a kívánt hatás. Majd az illatolás után kis kortyot kóstolni, ügyelni kell arra, hogy a száj minden szegletébe eljusson az ital.

A pálinka fogyasztása után nem szabad megfeledkezni a száraz próbáról sem. Aki ezt kihagyja, nem ismerheti meg teljes egészében a pálinkát. Ha négy-öt perccel a párlat elfogyasztása után az orrunkhoz emeljük a poharat, érezhetjük, micsoda kellemes illatok szabadulnak fel még ekkor is. Már-már lekvárosan „finom”, nehezebb illatokkal találkozhatnak, a gyümölcs legkarakteresebb alkotóelemeivel – majdnem többet ér, mint maga az ital. E nélkül nincs igazi élvezet. Aki még csak ismerkedik az itallal, illetve új ízeket akar felfedezni, soha ne kóstoljon meg egyszerre többet öt különböző pálinkánál. Ügyeljen a sorrendre is: a kevésbé markáns pálinkáktól kell eljutni a karakteresebbekig: az egyszerű, könnyed, légies pálinkától vezet az út a „testesig”. Egy pálinkára legalább fél órát szánjanak, hogy érzékszerveik regenerálódjanak és „tisztán” kóstolhassák a következő párlatot!"

 

homár - Utolsó lett a Panyolai a nagy pálinkateszten

5 komment

Címkék: napi idezet

A bejegyzés trackback címe:

https://zahar.blog.hu/api/trackback/id/tr445241255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolja 2010.01.19. 12:02:39

Ha mar szeszes poszt van: http://nol.hu/gazdasag/evi_hetvenmilliardot_koltunk_szeszre

kobak78 2010.01.19. 14:20:02

Na akkor ezt februar elso napjaiban ki is probalhatjuk kozosen!

kavicsq 2010.01.19. 14:30:21

#kobak, hogy-hogy?

czr 2010.01.19. 16:10:00

no!? velkám party, velkám pálinkákkal? be szép lenne ..khmm...egyébként pálinkákban is otthonosan mozgok ...meg ők is bennem!:P

szikla 2010.01.20. 09:51:40

Na végre a tanaim meghallgattatnak...
süti beállítások módosítása